Publiekslezing ‘Religieuze verbeelding’


Op donderdag 9 juni houdt prof. dr. Hans Alma een lezing in het Angerse protestantse kerkje aan de dijk (Molenstraat 1). Zij is hoogleraar Psychologie en Zingeving aan de Universiteit voor Humanistiek te Utrecht. Haar onderwerp, ‘Religieuze verbeelding’, laat zich in één zin samenvatten: ‘Geloven is een proces dat gevoed wordt door verbeelding.’ Daarmee relativeert zij het belang dat in allerlei vragenlijsten en onderzoek wordt gehecht aan geloof als het voor waar houden van… of geloof als een samenhangende set overtuigingen. Dat kan het ook zijn, maar, zo meent zij: ‘We Hans Almakunnen beter spreken over geloven als werkwoord dat een proces aanduidt. Dat is niet statisch vast te leggen met een serie uitspraken, maar krijgt vorm in iemands doen en laten, spreken en zwijgen, zingen en bewegen. Geloven wordt gevoed door onze verbeeldingskracht: het vermogen om nieuwe mogelijkheden te zien in een bestaande situatie.’

Met deze publiekslezing timmert de filosofiekring Angeren aan de weg. Dit seizoen heeft de filosofiekring zich gebogen over het publieke domein, niet als een neutrale lege ruimte, maar als een markplein vol actieve pluraliteit. ‘Religieuze verbeelding’ is daarin een belangrijk onderwerp. Prof. dr. Hans Alma is een specialist op dit gebied.

U bent van harte uitgenodigd om deze publiekslezing bij te wonen. De avond begint om 20.00 uur, de toegang is gratis. Bij de uitgang is er gelegenheid om uw waardering te doen blijken.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *