11-10-2024 Thema-avond Groene Kerk 1


Thema-avond ‘Leven van genoeg’ op vrijdag 11 oktober 2024

Met als thema ‘Leven van genoeg’ organiseert de werkgroep Groene Kerk van de Protestantse Kerk Huissen op vrijdagavond 11 oktober a.s. een thema-avond over het maken van duurzame keuzes om te leven binnen de grenzen van één Aarde.

Dit jaar heeft Nederland al op 1 april 2024 alle grondstoffen verbruikt die de Aarde in twaalf  maanden kan voortbrengen. Vorig jaar viel deze ‘Dutch Overshoot Day’ nog op 12 april. Als de hele wereld zou consumeren zoals wij als Nederlanders doen, dan zou de mensheid vier ‘Aardes’ nodig hebben.

Het gebruik en de consumptie van spullen zorgt voor de grootste negatieve impact op aarde, nog meer dan vliegen, vlees eten en autorijden.

Als Groene Kerk willen wij ons bewust zijn van deze ‘overconsumptie’ en met elkaar nadenken hoe we met een duurzame manier van leven zuiniger kunnen omgaan met onze Aarde.

De werkgroep heeft Gera van den Berg bereid gevonden op onze thema-avond een interactieve presentatie te geven over de impact van ons consumeergedrag, wat de voordelen zijn van minimaliseren en hoe je effectief kunt verduurzamen. Gera is een landelijk bekende inspirator en deskundige op het gebied van minimaliseren en duurzaam leven.

U wordt allen uitgenodigd deze thema-avond bij te wonen en u te laten inspireren. De avond begint om 19:30 uur. Een vrijwillige bijdrage in de kosten van deze avond wordt op prijs gesteld. Dit kan contant of door gebruik te maken van de QR-code voor donaties, bevestigd op het prikbord in de hal.

Namens de werkgroep Groene Kerk, Frans van Herwijnen (fvanherwijnen53@kpnmail.nl)


Een reactie plaatsen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Een gedachte over “11-10-2024 Thema-avond Groene Kerk

  • Hendrik Tel

    Goedendag ,
    Ik ben Hendrik Tel en lid van de pkn kerk Oldenzaal .
    Ik volg Ds Jan Bos op facebook en vond de uitnodiging van u voor het thema groene kerk .
    Graag zou ik meedoen aan deze discussieavond maar de afstand is te ver .
    Voor niet al te lange tijd heb ik een lezerbrief geschreven voor de krant Tubantia .
    Die brief is in zijn volle lengte en zonder verandering opgenomen in de krant.
    Het is steeds nog actueel nu gaat het over windmolens ,maar steeds dezelfde reactie ,niet bij ons.
    ik probeer deze brief hier te plaatsen .
    .
    Nederland in tegenstrijd .
    Naar aanleiding van een artikel over „De Noordtak „ in de uitgave van 9 Febr 2022 in de krant Tubantia .
    De Noordtak is een oud plan om het oosten van Nederland beter aan het treinnet aan te sluiten.Vanuit de Betuwelijn zou dat kunnen .
    Dit plan, dat economisch gezien vele voordelen kon brengen, word nu heel kritisch gezien door vele inwoners van deze streek (oost nederland)
    Het is het oude principe van tegenstand ,alles goed en wel,maar niet bij ons voor de deur .Als men de cijfers beziet van het de verwachte groei van goederen op alle terreinen, zou je kunnen zeggen het is haast niet te ontkomen aan een uitbreiding van het spoornet.
    En hier ligt het dilemma , Aan de ene kant wil men economische groei .
    Vanuit de maatschappij is dit het kriterium om onze welvaart te garanderen .
    Het woord ressesie word als een vloek gezien ,en dat niet alleen bij de regering .
    Aan de andere kant staat de wens zoveel mogelijk terug naar de rust en de natuur .
    Deze twee wensen zijn tegenstrijdig .
    De begrippen milieu ,vermindering van stikstof en co2 uitstoot ,ecologisch , biologisch , vegatarisch en meer van zulke kreten zijn niet eerlijk .
    Want in de werkelijkhied wil men niet terug naar minder, in tegendeel de meeste mensen willen steeds meer en dat van alles .
    De werkelijk ziet er zo uit, er worden steeds meer goedere gemaakt en gekocht.Alles onder het mom van innovatie en duurzaamheid.
    Economische groei is niet altijd een zegen.soms ook een vloek.
    Er komen steeds meer huizen ,steeds meer fabrieken ,er word gereisd en gevlogen van hier naar hot ,steeds meer vrachtverkeer op de weg en het spoor .
    Aan de andere kant hoor je steeds meer protesten o.a geen wind park bij ons ,geen goederen bij ons op het spoor ,geen snelweg door ons gebied ,en vul maar aan .
    Dan zijn daar noch die andere wensen ,de landbouw moet weg uit natuur gebieden .
    Tata steel moet weg ,Nederland moet eigentlijk een natuur woon gebeid worden ,zonder storende geluiden en slechte luchtjes.
    Ik denk dit lukt ons niet, nu niet en ook in de toekomst niet .Zou dat wel lukken dan moeten we met elkaar heel ver terug en vooral economisch .Al die zinlose goederen die worden gemaakt ,weg ermee ,al die zinlose reisen ,niet meer doen. Niet kleren kopen om dat je zo graag hebt, alleen maar om in de kast te hangen ,en vul de rest maar aan.Het roepen van de friday for future groepen ,het word niks want de meeste mensen willen geen terug .
    Ik geloof het probleem is de mens met zijn wensen en vorderingen,waarvan ze menen daar recht op te hebben.
    Met vriendelijke groeten
    Hendrik Tel
    Anne-frankstraat 16
    D48455 Bad Bentheim
    hendrik.tel@t-online.de