Schrift en Tafel
In deze dienst vindt de viering van het Heilig Avondmaal plaats. Het avondmaal is door Jezus zelf ingesteld: ‘Doe dit tot mijn gedachtenis’. Tijdens de avondmaalsviering gedenken we het verzoenend lijden en sterven van Jezus Christus. Een ieder is welkom om deel te nemen!
Schriftlezingen
(OT) Psalm 128 ‘Zegen voor het gezin’ (‘Welzalig is een ieder’)
(NT) Marcus 10:13-16 ‘Jezus zegent de kinderen’
Diepe verbondenheid met het volk Israël
Aansluitend bij het nieuwe jaarthema van de Protestantse Kerk ‘Als nieuw’ en bij het Oecumenisch leesrooster staat Israëlzondag in het teken van het thema ‘Voor wie is het koninkrijk?’ Al direct aan het begin van de Kerkorde spreekt de Protestantse Kerk uit dat zij, ‘delend in de aan Israël geschonken verwachting, zich uitstrekt naar de komst van het koninkrijk van God’ (art. I-1 Kerkorde). Dit jaar valt Israëlzondag tussen ‘Rosj Hasjana’ (Joods Nieuwjaar, 3 oktober) en ‘Jom Kippoer’ (Grote Verzoendag, 12 oktober) in.
Jom Kippoer is de heiligste dag van het joodse jaar én de belangrijkste joodse feestdag. Op deze Grote Verzoendag belijden joden hun zonden aan God en vieren ze de vergeving. Veel Joden brengen normaal gesproken een groot deel van deze dag in de synagoge door, om te bidden en samen stil te staan bij hun keuzes in het leven. Dat wordt dit jaar lastig, vanwege de oorlog.
Vanuit de Protestantse Kerk Nederland willen we met Israëlzondag de diepe verbondenheid met het volk Israël blijven gedenken door de diepten van het leven heen (vgl. Rom. 8:31-39). We geloven dat Israël telkens in de volheid van het leven bij God in zijn licht en heerlijkheid blijft schuilen. Op deze wijze delen we als Kerk in de aan Israël geschonken verwachting, die zich uitstrekt naar de komst van het Koninkrijk van God. Deze zondag bidden wij om de ‘vrede van Israël’ en dat het ‘Koninkrijk van God’ in de wereld zichtbaar blijft.
Overweging: ‘Voor wie is het Koninkrijk?’
‘Het Koninkrijk van God behoort toe aan wie is, zoals een kind’ (vgl. Marcus 10:13-16). Opvallend is de tegenwoordige tijd. Het Koninkrijk ligt niet (alleen) in de toekomst, het is (juist ook) hier en nu waar het Koningschap van God in de wereld doorbreekt. Moge dat onze troost zijn. Troost veronderstelt verdriet in tijden van onmacht, oorlog en dood. Het verdriet is er altijd al. Zie de velen die hun leven hebben verloren door geweld van mensen, door wanhoop, door het verkeer, door oorlog.
Geloven in vrede
Er kan geen vrede zijn als er geen vrede van de Heilige Geest aanwezig is. ‘Geloven in vrede.’ Zo is het ook in de gemeente. ‘Als nieuw’. ‘Vrede over Israël!’, dat is het hele volk dat bestaat uit twaalf stammen’ (vgl. Psalm 28:6b). Heel Israël ‘The city of peace.’ De vindplaats van ‘geloof, hoop en liefde’, want God is genadig! ‘Lof, majesteit, wijsheid, dank, eer, macht en kracht komen onze God toe, tot in eeuwigheid. Amen.’
Ds. Theo de Zwart