KliederkerkKliederkerk

Kliederkerk is een activiteit voor kerken die oorspronkelijk uit Engeland komt, maar door de Protestantse Kerk naar Nederland is gehaald. Het is een nieuwe manier om elkaar te ontmoeten. Bij een eerste blik zou je denken: het gaat om kinderen en hun ouders. Maar als je beter kijkt, zie je dat het om iedereen met een hart voor kinderen gaat. Jong en oud ontdekken samen, op een creatieve manier nieuwe kanten aan Bijbelverhalen. Het programma heeft aandacht voor kinderen van 0 – 12 jaar. Maar het is de bedoeling dat het ook andere leeftijden aanspreekt en dat iedereen samen gaat ontdekken.

Een doorsnee Kliederkerk duurt ongeveer 2 uur en bestaat uit drie onderdelen:

  • Samen ontdekken: al spelend, knutselend en bouwend verkennen we het thema en al kliederend krijgt het kleur
  • Samen vieren: het thema krijgt verbinding met het Bijbelverhaal en een lied in een viering
  • Samen eten: als afsluiting iets lekkers en limonade of iets uitgebreider eten.

Kliederkerk is ook voor mensen die zich niet (meer) verbonden voelen met de kerk maar wel hun kinderen iets mee willen geven over bijbelse verhalen. Of voor wie gewoon nieuwsgierig is naar deze vorm van ontmoeten. Of misschien past het tijdstip – een zondagmiddag – beter in het levensritme. Of misschien wil je zelf weer iets ontdekken in de verhalen uit je jeugd. Levensverhalen uit de Bijbel zijn voor alle leeftijden. Kliederkerk is een plek waar iedereen zich thuis kan voelen. Iedereen is welkom! Met en zonder (klein)kinderen. Dus kom gerust een keer meedoen.
In oktober 2017 was onze eerste viering. We komen 4x per jaar bij elkaar.


Op 7 oktober 2018 gingen we het tweede seizoen van de kliederkerk in met het thema ‘Wie niet weg is, is gezien”.  Jona dacht zich te kunnen verstoppen toen God hem riep. We verstoppen ons allemaal wel eens voor iets waar we geen zin in hebben of voor iets wat we moeilijk vinden. Soms willen we eigenlijk wel graag gevonden ėn gezien worden, soms zelfs liever dat niet. De verstoppertje-spelers in de kerk werden (gelukkig) allemaal gevonden, een grote vis werd gemaakt en onder het scheerschuim vonden we een verstopt marmerwerk.

Op zondagmiddag 16 december 2018 was het thema “Je bent een engel!” Een kliederkerkviering helemaal in het teken van advent, het licht en de verhalen die daarbij horen. Maria krijgt bezoek van een engel. Het bezoek van de engel zet heel veel in gang. Hebben we zelf ook eens een engel ontmoet? Of zijn we zelf een engel voor anderen?

Op 14 april 2019 was de kliederkerk op Palmpasen. In aanloop naar Pasen, stonden we stil bij de vrienden van Jezus – hoe was wat er allemaal gebeurde voor hen?  Is het altijd makkelijk om een vriend voor iemand te zijn? Het ging het over wat we willen laten groeien, wat een bijzondere plaats is waar we zijn geweest en wat we nodig hebben voor onderweg. Daarna stopten we de gemaakte spullen in een knapzak om onze reis weer te vervolgen…

Op 8 oktober 2017 was het thema “Onder de paraplu van de regenboog”. We hebben boten gebouwd, spelletjes gedaan, geboetseerd. Tijdens de viering hadden we een leuke film over de ark van Noach. En de taarten bij het onderdeel ‘samen eten’ waren spectaculair!

In december was het thema ‘lichtpuntjes’. We hadden een donkere ruimte met licht en donker. Op de zand-lichttafel konden we onze verbeelding maken, natuurlijk konden we lichtpuntjes maken en verkleden. Ook waren er schudbollen en kerststallen gemaakt. In de viering gingen we op zoek naar wat lichtpuntjes zijn.

In maart was het thema ‘klaar voor de start?!’ Wie is er klaar voor de start en wanneer ben je klaar?  Wat doe je om jezelf voor te bereiden? En was is daarbij belangrijk? Iemand die zijn huis op het zand bouwt, zal daar niet lang plezier van hebben. Wie zaait en het zaad komt niet in vruchtbare grond, zal minder kunnen oogsten. Wij hebben ook gezaaid, gepoot en mooie bloempotjes gemaakt. We hebben ook gebouwd: wie bouwt stevig? En ‘klaar voor de start’ heeft ook met sport  te maken, dat konden we laten zien op het ‘circuit’ in de kerk.

In juni gingen we op ontdekkingsreis. De vakantie staat voor de deur. Veel mensen gaan op reis, op vakantie. Koffers pakken, paspoorten, nieuwe dingen ontdekken…. In de bijbel wordt ook veel gereisd. We ontmoeten op onze reis een aartsvader en de zwanen uit Huissen.

Kliederkerk Huissen is ook te vinden op facebook.


Zondag 27 oktober 2019 – Speurtocht in de kerk

Protestantse Kerk Huissen, 16.30 – 17.30 uur

Een speurtocht voor ouders, grootouders en iedereen die mee wil zoeken.  Hoe lastig is het om te midden van alle levensactiviteiten en drukte met kinderen tijd (vrij) te maken voor geloven, rituelen, levensvragen? Onderstaand bericht staat in het boekje ‘Sjors Sportief 2019-2020 voor alle basisschoolleerlingen in Lingewaard. Allemaal leuke activiteiten van clubs en verenigingen in Lingewaard. Daar hoort de kerk natuurlijk ook bij te zijn. Wat vinden ouders of grootouders van zo’n berichtje? Kliederkerk Huissen is zoekend: wat kunnen kerken betekenen, wat kunnen we aanbieden, waar is behoefte aan?

Kinderen altijd welkom. Een speurtocht voor iedereen en met een hapje en een drankje – je hoeft verder niets mee te nemen. Van te voren laten weten dat je komt, is fijn.

Ellen Tijmes, 06 16 76 49 99, Matthijs Glastra 06 21 29 41 43


Woensdag 13 november 2019 – In Holland staat een huis

Protestantse Kerk Huissen, 15.30 – 16.30 uur

Soms zie ik een kasteel – zouden daar nog steeds ridders wonen? Hoe zouden ze leven? In het kinderliedje ‘In Holland staat een huis’ ontdek je wie er allemaal in een huis kunnen wonen. Er was eens een jongen die aanklopte bij de kerkdeur. Ligt God hier begraven? Hij was best wel een beetje nieuwsgierig naar wat er in het huis van de kerk gebeurt. Wat doen ze daar?

In Huissen staan een paar kerken en een klooster. Ben jij ook best wel een beetje nieuwsgierig naar wat er in een kerk gebeurt? Doe dan mee aan de speurtocht in de Protestantse Kerk te Huissen, bij het watervalletje.


 


enkele foto’s van de kliederkerk op 7 oktober 2018

Een indruk van Kliederkerk op 8 oktober (Ark van Noach) en 10 december 2017 (Lichtpuntjes)

20171008_134524 20171008_134942 20171008_134952 20171008_144237 20171008_144447 DSC_0044 DSC_0060