25-2-2024 Viering Ds. Ruth van der Waall- Schaeffer


Ds. Ruth van der Waall- Schaeffer is predikante bij de Ned. Protestantse Kerk in Parijs.

2e Zondag in de 40 dagen tijd zondag Reminiscere‘herinnert u mijn zonden niet’ (Ps. 25: 6)

Als thema voor deze 40-dagen hebben we gekozen: hoe donker is het eigenlijk? Veel mensen zijn somber en angstig over de toekomst, maar is het écht zo erg? Zijn we niet te somber?
De profeet Jeremia die namens God het woord voerde was best een sombere profeet. Zo schilderden veel schilders als Michelangelo, Rembrandt en Chagall hem ook af. Jeremia zag zijn volk naar de afgrond glijden en hij zag ook dat zijn woorden weinig effect hadden. Toch bleef ook hij vasthouden aan de hoop die God hem in de mond legde.

In de 40-dagentijd volgen wij Jeremia, parallel aan Jezus. Beide zijn als profeet geroepen om hun volk op andere gedachten te zetten, te troosten en bij te staan. Namens God. Dat kost hen veel: ze krijgen met weerstand te maken, van buiten maar ook van binnen. In henzelf. Dat zijn de duivelse stemmen die aan ons trekken: denk aan jezelf, zorg dat je het zelf goed voor elkaar hebt, zorg dat je gezien wordt! Dat is niet de weg van God, zeggen Jeremia en Jezus. Geef je over aan God, begin een nieuw leven. Breek je oude leven af en begin opnieuw!

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *