Een stukje geschiedenis…


“Van Hervormd naar Protestant”

In  de zeventiger jaren begint het aantal inwoners van Huissen sterk toe te nemen. De eerste nieuwbouwwijk Het Kempke is klaar en de Zilverkamp vordert gestaag. Onder de nieuwe bewoners zitten ook “gereformeerden”, te onderscheiden in twee groepen: gereformeerden die uit Arnhem komen en gereformeerden van elders.  In het stadje Huissen is de Julianaschool de school waar de kinderen naar toe gaan. Ouders ontmoeten elkaar o.a. met halen en brengen. Op zondagen gaat het anders. Een deel van de gezinnen gaat naar Arnhem en bezoekt “hun” gereformeerde kerk en een deel, niet bekend met Arnhem, heeft daar niets mee en bezoekt b.v. de Hervormde Kerk in Huissen. Enkelen steken de koppen bij elkaar en proberen hier iets aan te doen. ds.C. Houtman uit Arnhem gaat zich bezighouden met Huissen en na overleg met de kerkvoogdij en Ds. P. van de Beek mag er na de kerkdienst van de hervormden een dienst van de gereformeerden in hetzelfde kerkgebouw zijn. Dit is geen succes. Er volgen gezamenlijke diensten, maar de invloed van Arnhem blijft voelen omdat ook eens per maand een gereformeerde predikant voorgaat. De “gereformeerden” worden nu eenmaal in Arnhem als kerklid ingeschreven omdat er geen gereformeerde kerk in Huissen is en een aparte wijk van Arnhem erbij is een brug te ver.

Dus weer overleg. Inmiddels is er in Huissen wel een wijkraad. Steeds vaker klinken er geluiden van samen naar de kerk maar dat is wel erg nieuw! Ook veel vergaderen tot diep in de nacht. Er zijn voor en tegenstanders.  Een extra predikant uit Renkum wordt toegevoegd om met de wijkraad te werken aan een consensus waarin een samengaan wordt beschreven en waarin recht wordt gedaan aan de kerkorde en leden van beide kerken. De nieuwe predikant in Huissen Ds. E van Veldhuizen is een groot voorstander van “Samen Op Weg” en wat hem betreft kan het niet snel genoeg gaan.

In 1981 is het zover.  In de consensus staan veel afspraken, maar uniek is dat we in de toekomst samen verder willen met een “gemeenschappelijk” te beroepen predikant, ongeacht of deze hervormd of gereformeerd is. Ook is er een officieel schrijven dat er een gereformeerde kerk Huissen is opgericht, maar deze kerk moet onmiddellijk weer worden opgeheven door samen te gaan met de Hervormde Kerk. Administratief blijft de kerk wel bestaan dus kunnen gereformeerde kerkleden in Huissen ingeschreven worden en is een Commissie van Beheer verantwoordelijk voor de kerkelijke bijdragen. Er zijn dan zo’n 32 gezinnen lid van de gereformeerde kerk en zij horen nu bij de nieuwe Protestantse Gemeente Huissen net als de leden van de hervormde kerk.

Inmiddels is er aan de basis hard gewerkt door de predikant ds. Egbert van Veldhuizen. De Huissense kerkleden komen immers uit verschillende kerken. Om de onderlinge band te versterken zijn er o.a. pastoraal medewerkers, lezingenbriefjes, basis-afspraakgroepen, actief jeugdwerk, huiscatecheses, gaan kinderen ook aan de Tafel van de Heer, er zijn rondes groothuisbezoeken, koffie na elke kerkdienst en nieuw ingekomenen krijgen een warm onthaal.

In een herderlijk schrijven deelt ds. van Veldhuizen bij zijn vertrek mee dat er nog activiteiten gepland zijn maar nog niet uitgevoerd. De ZWO, Commissie van Beheer en de Kerkvoogdij kunnen samengevoegd worden, nieuwbouw is een optie en multifunctionele ruimtes een wens.

We schrijven nu: 2011. Terwijl in veel Nederlandse steden en dorpen samengaan van kerken nog strijd is, zijn wij als leden van de Protestantse Gemeente Huissen geruisloos overgegaan naar lidmaten van de Protestantse Kerk Nederland.

 

Derk de Boer.

09-04-2011