Zondag 4 maart, ds. Matthijs Glastra


Oculi – mijn ogen zijn gericht op de Heer

De Veertigdagentijd wordt ook de Vasten(tijd) genoemd: minderen in vlees, voedsel, soms ook met televisie, facebook, roddelen  of ruzie maken. Anselm Grün schreef er een mooi boekje over “Vasten, je innerlijke bron vinden”. Vasten reinigt, het is goed voor lichaam en geest om van tijd tot tijd een grote schoonmaak te houden.

Het verhaal van Jezus in de tempel (Johannes 2: 13-22) is zo’n grote schoonmaak! Jezus veegt de tempel schoon. Zoals een rivier schoon begint bij de bron en er gaandeweg steeds meer aanslibsel bijkomt, vuil, vertakkingen en het water steeds troebeler – dan zul voor het zuivere water terug moeten naar de bron.
Wat is voor mij de bron? God – een woord?, een verhaal, een innerlijke ruimte of levensbron die ik ervaar? Terug naar de bron/kern: waarom ga ik naar de kerk, waar verlang ik naar, wat hoop ik er te vinden? Terug naar de kern: in relaties, werk, familie – goed om eens op te schonen.

Het wordt vanmorgen een gevulde viering van Schrift en Tafel. Woorden om te horen, leven om te delen. Peter Aagenborg zal bevestigd worden als diaken. Alles vanuit het verlangen dat deze viering ons mag brengen bij de bron van liefde die zich – onvoorwaardelijk – uitdeelt. Welkom!

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *