28-3-2021 ds. Matthijs Glastra 1


Gevangenen bevrijden – toekomst openen

Ik realiseer me deze week dat veel teksten in de bijbel niet voor gevangenen zijn geschreven, maar door gevangenen. Wie gelooft in vrijheid en recht en daar vrijuit over spreekt, belandt eerder in een cel dan op een hoge troon. Paulus schrijft veel brieven vanuit gevangenschap, profeten spraken in tijden van ballingschap en vervolging. Dat Jezus met Palmpasen op een ezeltje Jeruzalem binnen rijdt en niet hoog te paard is met die traditie verbonden.

Het zesde werk van barmhartigheid, gevangenen bevrijden, betekent daarom ook altijd niet enkel dat wij goed voor gevangenen moeten zorgen, maar ook die andere laag: de belofte en spirit dat wij  bevrijd zullen worden. Houd vol! En dan is er nóg een andere laag: ‘de dikste tralies zijn vaak in ons eigen hart gemetseld’. Ik kan heel erg gevangen zitten in mijn eigen veiligheid, gelijk, comfortzone.
We lezen vanmorgen uit Handelingen 16 . Paulus zit gevangen, de muren storten in en hij is vrij, maar hij blijft in de gevangenis. Hij leeft voor een vrijheid die iedereen vrijmaakt , daarom blijft hij bij de gevangenisbewaarder! Die is van deze liefde en vrijheid zó onder de indruk dat hij toe wil treden tot de kring van gelovigen.
In die vrijheid en respect voor anderen herken ik vanmorgen Emmy Janssen-Bongers (verder is haar verhaal écht anders 😊 ): zij wil zich deze zondag aan onze gemeente verbinden. Dat jij samen met ons en allen die jij op jouw weg ontmoet gezegend mag zijn met vrede, licht en liefde.

Matthijs Glastra


Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Een gedachte over “28-3-2021 ds. Matthijs Glastra

 • Wim Noppers

  Beste Matthijs
  Nee geen reactie op bovengenoemde overigens mooi stukje tekst.
  Nee ik ben op zoek naar je mail adres, van scriba kreeg ik door mglastra@online.nl maar kreeg bericht retour.
  Ik wil je ivm 50 jaar Ontmoetingskerk voorlopige uitnodiging sturen
  Ik hoop wat van je te horen
  Groet Wim Noppers