De toekomst tegemoet – praat mee!


IN HUISSEN STAAT EEN HUIS!   
–  de toekomst tegemoet –
Uitnodiging om mee te praten in het Alternatief Gemeentecafé
(online in kleinere kring)

We ontdekten in de Coronatijd (en velen zijn ons daarin al voorgegaan): Geloven kan ook gewoon thuis, los van een gebouw. Maar we ontdekten óók: wat we heel erg missen is een plek, een huis om elkaar te ontmoeten, te vieren, ruimte voor bezinning en verdieping, voor omzien en delen.

Als kerkenraad willen we heel graag horen wat er leeft in de gemeente. De toekomst houdt ons bezig. Dat heeft alles te maken met lastig te vervullen vacatures, het naderend emeritaat van Matthijs en een prachtig kerkje, een huis midden in Huissen.
Wil je meedenken? Geef je dan zo snel mogelijk op, uiterlijk zondagmiddag 17.00 uur a.s.
Via scriba@pknhuissen.nl of predikant@pknhuissen.nl Vergeet niet een voorkeursdatum en -tijd te noemen.

Opties Maandag 19  april ’21 Dinsdag 20 april ‘21
1 10 – 11.30 uur 10 – 11.30 uur
2 15 – 16.30 uur 15 – 16.30 uur
3 20 – 21.30 uur 20 – 21.30 uur

De toekomst tegemoet – over een andere boeg

De toekomst tegemoet – best ingewikkeld en complex om daar ‘zo maar’ een antwoord op te geven. De Protestantse Kerk Nederland gebruikt al een paar jaar het thema “Kerk 2025” : we moeten terug naar de kern en daarbij klinken drie  basiswoorden: transparantie – eenvoud – ruimte.  Met die woorden wil de PKN verwoorden hoe de kerk een ontmoetingsplek kan zijn waar mensen zich thuis en welkom kunnen voelen. We zullen oude kerkvormen moeten loslaten, nieuwe pioniersplekken en ontmoetingsplekken ontwikkelen.

Welke woorden van hoop en zorgen klinken er in Huissen? Zondag 18 april gaat het in de viering over het verhaal van de wonderbare visvangst. Jezus is gestorven, geen idee hoe het nu verder zal gaan, alles lijkt voorbij. Hoe moeten de discipelen nu hun dagen vullen? Hoe gaan zij de toekomst tegemoet? Johannes gebruikt dan het beeld van de lege netten. Een herkenbaar beeld in Coronatijd: onze netten raken leeg. Soms zijn er tijden in jouw leven dat het leeg is, zoekend naar hoe verder. Het beeld raakt ook de kerk: de netten raken leeg.

..

Dan klinkt er een stem, die ze herkennen. De zon gaat op, er breekt voorzichtig  weer wat licht door. Ze ruiken een houtvuurtje, brood en vis. Ze horen, ruiken, voelen iets van een nieuw begin. De ervaring dat Jezus soms ineens weer aanwezig is! In brood en vis. In licht na een donkere nacht. Een stem die mij aanspreekt.

De discipelen gaan verder na Pasen. Ze gaan anders verder.  In wat die stem zegt herkennen ze Jezus: gooi het over een andere boeg. Het roer moet om.  Dáár gaat het over in ons Alternatieve Digitale Gemeentecafé: we gaan samen vissen – wat zit er in jouw net? Wat kunnen wij als gemeente bij elkaar omhoog halen, wat zit er in onze netten aan woorden en gedachten voor de toekomst? Wat is voor jou de betekenis van het kerkgebouw? Een huis van de gemeente, óf meer  samen met anderen , andere activiteiten? Wat wil je niet kwijtraken, waar zal het echt anders moeten? De discipelen halen opeens heel veel vissen boven water. Veelbelovend, samen de netten naar boven halen. Doe daarom mee, want elk visje telt, elke suggestie en inbreng draagt bij om samen onze weg naar de toekomst te gaan.
..

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *