20-8-2023 ds. Jan Bos


De lezingen uit Romeinen en Mattheus die zondag in het oecumenisch leesrooster staan passen heel goed bij elkaar. Ze gaan over een bekend menselijk fenomeen: denken in groepen en hokjes. Jood en niet-Jood bijvoorbeeld. Gelovig of ongelovig. Ook wij kunnen er wat van: de polarisatie wordt alsmaar harder en scherper. De lezingen van zondag gaan over het oprekken van je eigen grenzen daarin, juist door het geloof. Zelfs Jezus moet eraan geloven: hij wordt verrassend bekeerd in zijn eigen roeping door een vreemde, buitenlandse vrouw die hem blijft aanroepen om ontferming voor haar bezeten dochter. Jezus reageert eerst helemaal niet en later heel bruut en bot. Maar de vrouw laat zich niet uit het veld slaan en dwingt Jezus als het ware om haar aandacht te geven en haar dochter te genezen!

Niet voor niets vond de grote reformator Maarten Luther dit evangeliegedeelte het mooiste van allen: het gaat daarin immers om het grote geloof van die vrouw ‘van buiten’.

Ook in de lezing uit Romeinen roept Paulus op verder te denken en te geloven: álle mensen zijn uitgedaagd om te blijven zoeken naar de verbinding met Gods goedheid. Of je nu Jood bent of niet-Jood: wij allemaal hebben ontferming nodig en zijn wij allemaal zijn geroepen goed te doen!

Daar valt veel meer over te vertellen en dat ga ik zondag graag doen.

Jan Bos

bron: www.kinderwoorddienst.nl

 

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *