1e zondag 40-dgn-tijd: ‘Hier ben ik’


De eerste zondag van de veertigdagentijd. En er klinkt een diep joods woord: Hineni – hier ben ik! Leonard Cohen zingt het, op de rand van leven en sterven. Abraham zegt het als hij samen met zijn zoon de berg beklimt. Mozes, Elia. Jezus zegt het, tegenover alles wat een mens weg kan trekken van zijn (be)stemming en roeping: hier ben ik!

Ik geloof niet dat het in het leven alleen om winnen gaat, de grootste, de meeste zijn. Leven kent ook momenten van breekbaarheid, kwetsbaarheid, verliezen. God is in die gebrokenheid nabij. Vasten is niet alleen minder snoepen. Stilstaan bij de vraag: wie ben ik, waar ben ik mee bezig! Wat houdt mij vast, waar draait het om in mijn leven.

We lezen Matteus 4: 1-11. De cantorij zingt. Brood en beker worden gedeeld. We mogen komen, hier ben ik!

cohen-darker

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *