Stille week – Schone handen


De komende dagen kunt u elke dag een kerkdienst bijwonen. De laatste dagen voor Pasen gebeurt er zoveel in het levensverhaal van Jezus dat in de traditie dit grote verhaal in stukjes is geknipt. We komen op Witte Donderdag (13 april) samen bij het laatste avondmaal met zijn vrienden, de kruisiging, het graf op Goede Vrijdag en de opstanding op Stille Zaterdag en Paasmorgen. Een soort Paas-wandel-4daagse die je helemaal ‘moet’ lopen om Pasen te verstaan.

Op Witte Donderdag viert Jezus samen met zijn vrienden het avondmaal. Voordat je aan tafel gaat, was je natuurlijk eerst je handen. Maar in het warme Midden-Oosten met de stoffige wegen waste men ook het stof van de voeten. En wat gebeurt er? Jezus zelf doet een schort om, pakt de waterschaal en handdoek en gaat op z’n knieën. ‘Meester, wat doet u nou??’ ‘Ik ben niet gekomen om me te laten dienen, ik wil het leven dienen,’ zegt Jezus. ‘Je kunt onthouden wat ik gezegd heb, onthoud vooral wat ik gedaan heb.’

In de viering proberen we een lijn te leggen met vandaag. We laten een filmpje zien van het koningspaar Willem-Alexander en Maxima. Op een NL-doet-dag helpen zij mee een kinderboerderij op een modderig veldje op te bouwen. Er lopen directeuren rond in een ‘ik maak vuile handen’ T-shirt. Om iemand schone voeten te geven, moet je niet te beroerd zijn om vuile handen te maken. Kun je niet aan de kant blijven staan en toekijken. Ten diepste wordt in dit beeld Gods betrokkenheid bij ons leven zichtbaar en voelbaar. Geen toeschouwer, maar deelnemer. Van een klein mensje in een kribbe, nu de pijn van het lijden en moeten loslaten. En daarin God met mensen willen zijn. Die levenskracht wensen we elkaar toe met Pasen!

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *