Zondag 3 september 2017 ds. Grandia


Zondagmorgen staat in de kerkdienst de genezing van een dove man door Jezus centraal (Marcus 7:31-37). De man woont in het gebied van de volkeren (de heidenen). In de ogen van de joden is hij een onreine man. Daar maak je je woorden en je handen niet aan vuil.  Jezus doet dat wel. Zo valt er opnieuw een muur tussen rein en onrein. Ik dacht bij dit verhaal ook aan een gedicht van Lies Thielens uit de kring van de VPSG (De stichting VPSG is een kenniscentrum op het gebied van seksueel geweld in relatie tot zingeving en godsdienst). Ik heb dat gedicht vaak gebruikt in de tijd dat ik bij het IKON pastoraat werkte.

Dat gedicht heet: Elkaar tot spreken horen

Tot spreken heb je mij gehoord
tot nieuwe levenskracht                                                                              
Ervaring eerder nooit verwoord
wordt aan het licht gebracht
tot spreken heb je mij gehoord
en tijdens mijn verhaal                                                                                   
ontstaat in mij een ander woord
begin van nieuwe taal
tot spreken heb ik jou gehoord
in wederkerigheid
wij scheppen samen woord voor woord
de taal die ons bevrijdt

Lies Thielens

Ds. Bram Grandia

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *