23-12-2018 pastor Ineke van Cuijk O.P. 1


Op deze vierde zondag van de Advent horen wij het verhaal over de ontmoeting van Maria en Elisabeth. Twee bijzondere vrouwen. Een oudere vrouw, Elisabeth, uit een belangrijk geslacht, haar man Zacharias was een van de weinigen mensen die tot in de tempel mochten komen én Maria, een hele jonge vrouw, van eenvoudige afkomst met een verloofde, die timmerman was, ontmoeten elkaar. Zij zijn familie van elkaar en de jongste zoekt de oudste op. Ik kwam ‘ergens’ een gedicht tegen: Maria op weg naar Elisabeth:

Ik klim de bergen over, laat alles achter mij, 
Mijn eerder en mijn vroeger, het oude is voorbij.
Een hoopvol nieuw begin, een knop tot bloei gebracht, 
ik klim naar mijn bestemming, de dag in na de nacht. 

Hoog boven mij de vogels, onder mijn voet het gras, 
ik kom mijzelf hier dichter, meer dan ik eertijds was.
Hier kan ik hardop zingen: de echo kaatst zich vrij.
Hier wil God mij omringen, is in, is binnen mij.

Vol van verwachting, in meerdere opzichten gaat Maria naar Elisabeth. Deze twee vrouwen, oud en jong, belangrijk en eenvoudig, staan in dit verhaal als vertegenwoordigers van een hoopvolle mensheid. Zonder leven is er geen hoop en zonder hoop is er geen leven. En zwanger zijn staat altijd in het teken van toekomst. Uitzonderingen daar gelaten maar je hoopt, je wenst dat er naar ieder mens, ieder kind wordt uitgekeken. De komst van een kind maakt(e) het mogelijk met nieuwe ogen naar de wereld te kijken.
Wij staan aan de vooravond van Kerst. De komst van Jezus op aarde biedt een hoopvol perspectief. Dat wij op de vierde zondag van de Advent ons uitgenodigd voelen = geraakt te worden tot een begin van nieuw leven – het oude is voorbij…. Geraakt te worden tot een gaan van nieuwe wegen – God in mij – zoals Maria het zei: ‘mij geschiede naar uw woord’.
Dat wij ons ontvankelijk maken voor Kerst: God wordt dan in ons geboren, als wij vrij kunnen worden van vooroordeel en hebzucht, dan laat de Vader Zijn Zoon in ons geboren worden’
Een goede voorbereiding op de komst van de Messias, God wil ons omringen, is in ons!

Pastor Ineke van Cuijk O.P.


Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Een gedachte over “23-12-2018 pastor Ineke van Cuijk O.P.

 • Marlie

  Beste lezer,
  Gisteren las ik een gedichtje en er stond een naam onder met aan het einde O.P.
  Nu zie ik dit ook achter uw naam staan.!Wat is precies de betekenis hiervan?
  Met vriendelijke groet,
  Marlie