17-3 ‘Ik hoop dat er weinig mensen naar de kerk komen’


‘Ik hoop dat er weinig mensen naar de kerk komen

Omdat dominees van tijd tot tijd een vrije zondag hebben, gaan er in protestantse kerken gastpredikanten voor. Afgelopen zondag stond ds. Frank Leever uit Houten (voor de eerste keer) op het rooster in Huissen De preek was al gemaakt toen uiteindelijk toch besloten werd dat alle bijeenkomsten de komende weken niet doorgaan.

Een gastpredikant hoopt altijd een beetje dat ook bij een onbekende voorganger de kerk goed gevuld zal zijn , maar zó zou ds. Leever begonnen zijn “De afgelopen week heb ik voor het eerst gehoopt dat er vanmorgen weinig mensen naar de kerk zouden gaan. Dat mensen afstand zouden houden van elkaar om het proces van besmetting te vertragen, zodat de ziekenhuizen niet overbelast zullen raken. Het RIVM en de regering benadrukken dat de medewerking van ieder van ons noodzakelijk is. Dus ja: daar zitten we dan vanmorgen. Hebben we er goed aan gedaan om hier vanmorgen samen te komen? Niemand die daar met zekerheid een antwoord op kan geven. Moge de Heer ons zegenen en behoeden”
Zondagmorgen kregen we van ds. Leever (frank.leever@gmail.com) nog een kort berichtje. “Het is goed dat we niet samenkomen vanmorgen. Ik voel het als een opluchting. Beter te voorzichtig zijn dan achteraf spijt hebben. De dienst zoals ik die voorbereid heb is echter geheel op de situatie geschreven. In deze vorm zal ik hem in een andere gemeente en op een ander moment niet gebruiken. Ik stuur hem aan jullie toe. Misschien kunnen jullie er nog iets mee. Misschien heeft deze of gene in de gemeente er iets aan en is mijn bidden, denken en formuleren niet helemaal voor niets geweest. Gods zegen gewenst! Wellicht zien we elkaar later nog eens!”

U kunt de preek en de hele liturgie hier vinden 

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *