23-8-2020 ds. Matthijs Glastra


 

Na weken vakantie zonder agenda en roosters begin ik deze zondag ook maar zonder rooster. En neem een paar teksten mee die mij de afgelopen weken gevonden hebben.
Allereerst Ilja Leonard Pfeijffer. Een maand geleden genoten van zijn prachtige roman “Hotel Grand Europa”. En van het ene boek kom je dan vanzelf in het andere boek: “Peachez, een romance”. Een professor in de dode talen, omringd door oude boeken, raakt door een toevallig mailtje betrokken bij het leven van de jonge vrouw Peachez. Wat hij in de wetenschap en woorden niet vond, doet nu de liefde: het leven breekt open! Maar bestaat deze vrouw wel echt? Ook als zij niet zou bestaan, zijn liefde voor haar is dat wel. En dan legt Pfeijffer uitdagend een link met geloven: het is niet het bestaan van  een God die ons leven verrijkt, maar het is ons geloof in Hem.
Zo wordt dit verhaal een vurig pleidooi (met veel ironie) van een onvoorwaardelijk geloof in de liefde. Credo quia absurdum- ik geloof en ervaar ten diepste dat volledige liefde absurd is, te raar om waar te zijn. Maar zij bestaat!

Over het al dan niet bestaan van God zingt Daniel Lohues een klein lied,”de kerke”. Nooit meer gaat ie er naar toe, maar op reis in vakantietijd steekt ie er wel altijd een kaarsje op. Daarbij denkt hij vaak aan zijn reisgenoot Herman Finkers: natuurlijk bestaat de hemel, wat een onzin als mensen dat afdoen met ‘het is maar verzonnen’. “Want ‘de 40ste symfonie van Mozart en de liedjes van Jacques Brel, die zijn ook ooit verzonnen, en toch bestaan ze wel”.

En als derde tekst Psalm 73, over een mens die ervaart dat mijn voeten soms verkeerd gaan en staan, dat er een stem in mij klinkt dat die God van mij eigenlijk maar een armoedig onzichtbaar bestaan leidt – maar groter dan dat is toch door alles heen de ervaring van een blijvende aanwezigheid. Mijn hart bewaart iets van dat geloofsgeheim en tegelijkertijd bewaart dat geheim mijn leven. ‘ Ver weg van jou is het geen leven, dicht bij je komt het wel goed’

Matthijs Glastra

We zijn via  www.kerkomroep.nl  met elkaar verbonden in een moment van bemoediging en bezinning.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *