3-10-2021 ds. Margreet de Bree (Israëlzondag)


In de viering van 3 oktober wil ik stilstaan bij een verhaal uit Lucas. Het gaat hierin over een nieuw begin. We horen over een vrouw die afscheid heeft moeten nemen van haar zoon. Jezus ziet hen en wordt door hen geraakt. Hij blijft vervolgens niet op een afstand maar gaat naar hen toe, waarna er iets wonderlijks met de jongen gebeurt. Hij wordt opgericht en weer in het leven gezet.
Als je de evangeliën leest, lijkt het erop dat dit voor Jezus een belangrijk gebeuren is. Dat mensen als bevrijd mens weer verder kunnen gaan; dat een vrouw/man in de ruimte gesteld wordt. Het brengen van een nieuwe boodschap stond voor Jezus dan ook niet los van zijn keuze om mens te zijn onder de mensen, en handen en voeten te geven aan wat hem bewoog. Iemand zei hierover: “Het evangelie (dit betekent: goede boodschap) is iets wat gebeurt”.
Dit verhaal over een nieuw begin kan ons inspireren om op zoek te gaan naar hoe we mens willen en mogen zijn in deze wereld. Mensen die samen kunnen zoeken en delen. Mensen die het mogen wagen met wat het leven elke keer nieuwe glans en ruimte geeft.

Margreet de Bree

Lezingen: Psalm 103: 1 – 12 Lucas 7: 11 – 17

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *