24-10-2021 ds. Theo de Zwart


2 Koningen 5, 14-17 & Lucas 17, 11-19 met als thema: ‘Heling in de ontmoeting’.

In de overweging staat de Syriër Naäman in het Oude Testament en de tien melaatse mannen in het Nieuwe Testament centraal. Het verhaal over de genezing van Naäman is een pareltje van Joodse vertelkunst. Via een gevangengenomen Israëlisch meisje leert Naäman de profeet Elisa kennen, en hij hoop door hem van een huidziekte te worden genezen. Het genezingswonder gebeurt sober. Voor Naäman is dit een helende ervaring in een menselijke ontmoeting en een Godsgebeuren.

 De tien melaatse mannen vragen Jezus om ontferming. Ze roepen tot Jezus om medelijden met hen te hebben. En dan zegt Jezus: ‘Ga jezelf laten zien aan de priesters in de tempel van Jeruzalem.’ Ook hier gebeurt het genezingswonder sober 

Het gaat in beide Bijbelverhalen om sociale uitsluiting, discriminatie en ongelijkheid. Hier zien we dat de cirkel van de marginaliteit pas doorbroken wordt als men een echte dialoog aangaat met mensen die uitgesloten zijn. En om wat voor reden dan ook er niet meer bij horen.

 De verhalen van vanmorgen leren ons dat het voor gelovigen, vervuld met de Heilige Geest, een blijvende opdracht is om zich in te spannen om sociale uitsluiting, eenzaamheid en lijden te bestrijden. Om religieuze en ideologische excessen met christelijke waarden en normen tegen te gaan. En moge de Kerk en geloofsgemeenschappen daar een antwoordt op geven.

 Ds. Theo de Zwart, Ziekenhuispredikant

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *