12-12-2021 ds. Matthijs Glastra, 3e advent


Derde Advent “Verheug je” !

   

Maria en Elisabeth (Lucas 1`: 39-56), twee vrouwen in verwachting. Ze dansen van vreugde, verheug je! De een jong en onaangeraakt, de ander oud van dagen en zonder kinderen gebleven. Maria zingt haar Magnificat, een lied waarin ze vooruitkijkt, vooruit loopt op wat komen gaat. Een lied als een soort uitkijktoren waar je al zingt van wat er nog niet te zien is. Zo stond Mirjam bij de bevrijding uit Egypte te zingen. Zo staat deze Mirjam (Maria) nu aan de wieg van een nieuw bevrijdingsverhaal. Verhalen lopen in elkaar door. Toen en nu, woorden van jou kunnen een nieuw lied in mijn hart geboren doen worden. Welke liederen zing ik ?

Dit schilderij is van Lucy D’Souza (1949 geboren in Goa aan de westkust van India). In haar werk komt vaak het ‘vrouwelijke gezicht van God’ naar voren. Spannend in dit schilderij is dat het embryo zowel Johannes als Jezus kan zijn. Het kind van de belofte, door vrouwenhanden gedragen, dat kan jij of ik zijn, ieder mens – als we kijken met de ogen van God.
Niet alleen de Adventskaarsen branden, ook de kaars van Amnesty en ook de kaars van Brandenburg. We verheugen ons over de verbondenheid met onze partnergemeente. In de Adventstijd sturen we elkaar een brief die we vanmorgen willen delen.

Matthijs Glastra

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *