18-9-2022 ds. Margreet de Bree


Viering 18 september Vredeszondag

Zoals u/je misschien wel weet, is komende week van 17 – 25 september de Vredesweek. Vanuit de organisatie Pax wordt deze week ieder jaar georganiseerd. De viering van aanstaande zondag zal in het teken hiervan staan.

Het thema van de vredesweek is “Generatie Vrede”: een generatie die mensen verenigt om samen op te staan voor vrede – over grenzen én dwars door verschillen in huidskleur, gender en klasse heen. De vredesbeweging anno 2022 verbindt jong en oud in een gezamenlijke missie voor een vreedzame wereld. Van de generatie die zich nog herinnert hoe mensen massaal de straat op gingen tegen kernwapens, tot een nieuwe generatie jongeren die zich steeds meer zorgen maken over hún toekomst.

In de viering van aanstaande zondag vind ik het fijn om stil te staan bij een profeet uit de bijbel, bij Micha. Door het jaar heen horen we niet vaak over deze man. Wie was hij? En wat dreef hem? En wat kunnen zijn woorden ons, mensen van de 21e eeuw, te zeggen hebben?

In het gedeelte dat we in de viering zullen lezen, gaat het over iets nieuws wat staat te beginnen. Micha spreekt over een nieuw rijk dat gaat komen. Een rijk waarin machtsmiddelen veranderd worden in gereedschap om het land mee te bewerken. Een rijk ook waar de vrede leeft, zowel wereldwijd als onder mensen persoonlijk. Vrede, het is vaak een vergezicht als je kijkt naar het wereldgebeuren. Maar vrede, wat kan het voor ons betekenen? Hoe kan dit er voor ons uitzien?

Hartelijke groet, Margreet de Bree

De Geest van God  waait als een wind

De Geest van God waait als een wind

op vleugels van de vrede,

als adem die ons leven doet,

deelt ons een onrust mede

die soms als storm durft op te staan,

geweld en kwaad durft tegengaan,

een koele bries die zuivert.

 

In stilte werkt de Geest van God,

stuwt voort met zachte krachten,

een wijze moeder die ons hoedt,

een bron van goede machten.

Zij geeft ons moed om door te gaan,

doet mensen weer elkaar verstaan,

omgeeft ons als een mantel.

Van: Marijke de Bruijne, uit Liedboek Zingen en bidden in huis en kerk, lied 691

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *