24-9-2023 VREDESZONDAG – ds. Jan Bos


Komende zondag is officieel het slot van de landelijke vredesweek. Thema in die week is: “(On)vrede, en nu?”. Ik heb me gericht op de lezingen uit het boek Jona die op het gemeenschappelijk leesrooster staan. De naam Jona betekent duif en dan denken wij al gauw aan een vredesduif. Jona moet van zijn God op pad om het grote Nineve aan te klagen voor het kwaad dat zij doen en vrede in die stad te brengen. Maar Jona wil niet. Er zit onvrede en verbittering in zijn hart. Waarom? Daar gaan we het zondag verder over hebben.

Er zit onvrede in onze maatschappij, het rommelt en kraakt en piept in ons land. Waar komt die onvrede vandaan? Bij Jona, bij ons, in onze wereld? De vrede zit teveel opgesloten en is niet vrij. De duif in ons heeft geen ruimte. Hoe laten we haar vliegen?

Ik heb aan de postduivenvereniging “De Vriendenkring” in Huissen gevraagd om een duif in een mandje. Deze duif zal letterlijk en figuurlijk centraal staan in de viering en na de viering gaan we die loslaten natuurlijk. Als symbool voor de hoop dat de vrede alle ruimte krijgt! De Oekraïense Irina (=vrede!) zal de duif buiten loslaten met haar dochter Amelie. Dan zingen we Dona nobis pacem. Zing je mee?

Dienst is ook te volgen of terug te kijken via kerkdienstgemist.nl

 

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *