10-3-2019 ds Matthijs Glastra


Eerste zondag van de Veertigdagentijd.

Heel soms heb ik een paar goede voornemens op 1 januari en vastenafspraken voor de Veertigdagentijd. Je probeert dan een iets betere ik van jezelf te maken. Ietsjes meer bewegen en iets minder drinken, iets vaker tijd voor vrienden, iets minder tijd achter het beeldscherm. Ieder van ons  zoekt daarin zijn/haar eigen weg (een heleboel keuzemogelijkheden staan hierboven!)

Vanmorgen ontmoeten we Jezus in de woestijn waar Hij geconfronteerd wordt met de verleidingen en verzoekingen van de tegenspreker (Lucas 4: 1-13). Het zijn de vragen naar macht, geld, bezit. Tomas Halik zei deze week in Nijmegen: De echte verzoekingen? Dat zijn de dingen je écht verontrusten, die jouw leven in de war brengen. Niet een beetje, ietsjes, af en toe – maar God, hoe raak ik jou niet kwijt als ik wel mijn geloofswoorden verlies! God, ik geloof er helemaal niets meer van en ik mis het niet eens! God, ik kan niet meer bidden maar wil wel mijn leven met jou delen. God,  ik weet echt niet meer waar ik jou kan vinden. Weet U, met al dat lijden – leven heeft geen enkele zin! Twijfels of je wel een goede vader bent (geweest). Dat je niet gekozen en gedaan hebt wat je eigenlijk had moeten doen. Dat het moeite kost om voor een geliefde te zorgen .. in die vragen wordt soms een nieuwe weg geboren waar je iets kunt vinden wat groter en krachtiger is dan wat je  achterliet. We gaan op weg, veertig dagenlang. De cantorij verleent haar medewerking, altijd mooi om zingend jouw weg te gaan!

Matthijs Glastra

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *