15-12-2019 ds. Matthijs Glastra


Op de derde zondag van de advent weten we ons verbonden met onze partnergemeente in Brandenburg. In Brandenburg en Huissen zingen we een aantal gelijke liederen, we schrijven elkaar een brief…en onder al die woorden schijnt het licht van Advent. Is er de warmte van vriendschap.
Zacharias (Lucas 1) en Micha (6: 1-8) reiken ons ook woorden aan. In de Adventskalender staat bij de Micha-tekst dat het een van de bekendste uit dit bijbelboek is. “Er is mij mens gezegd wat goed is, wat God bij mensen zoekt: dat wij RECHT doen, TROUW betrachten en oprecht de weg van GOD willen gaan”.
Het blijft mooi, dat je een groots iets als leven en geloven kunt terugbrengen tot drie kernwoorden: RECHT, TROUW en GELOVEN. Bonhoeffer heeft wellicht door dit vers geïnspireerd in zijn ‘doopbrief’ geschreven: “Ons christen zijn vandaag zal slechts in twee dingen bestaan: in bidden en het doen van  het goede onder de mensen”

Om te kunnen zeggen wat het betekent als Christus middenin ons  leven aanwezig komy voorvoelt Bonhoeffer dat er een nieuwe taal moet komen. Zacharias voelt dat zijn zoon een heel nieuwe naam moet krijgen. Om nieuwe woorden te vinden blijven stilte ,bezinning en verwondering nodig. Heeft deze zondag de morgenviering gelukkig ook een avonddeel met een Taizé-viering. Kan Huissen bij kaarslicht ons dichterbij de gloed van het kerstevangelie brengen. Kan de Adventstijd ons doen ervaren dat wij onze levensweg mogen gaan in het vertrouwen ‘U kent de weg die ik gaan moet’.
 

Derde kaars, jij komt erbij.
Dat geeft nóg meer licht.
Al die lichtjes om ons heen
zijn een fijn gezicht
 
Licht – ik kijk vooruit naar wat komen gaat
Licht – ik krijg weer nieuwe  moed
Licht – jij geeft mij een blij gezicht
Licht – jij maakt het leven goed


Drempellied:  “Gegroet jij jij” (2x)
Zingen:  Psalm 85 : 3 en 4 – met antifoon 432 C
Zingen “Nu Gij nader komt”  : 1,2,3,4 en 6 
Kyrie-gebed : Lied 299 j : 1 en 2

Lied EG 10 : 1 en 2 (lied 439) 

Zingen lied EG 7 : 1 , 3 en 5  (lied 437)

Lezen:  Micha 6: 1-8

Zingen: Lied 992

Lezen: Lucas 1:  57 – 66

Acclamatie: Lied 458 A (2x)
Slotlied: “Ich sing dir mein lied”


Matthijs Glastra

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *