9-2-2020 ds. Matthijs Glastra


Wat gaat de tijd toch snel. Kerst en Epifanieën is nog zo dichtbij en dan begint aankomende zondag in de klassieke liturgie de Paaskring al: Septuagesima, de 70e voor Pasen.
In veel liturgieën wordt dat teruggebracht tot de 40-dagentijd: 40 jaar was het volk onderweg, van het land van de dood en slavernij naar een land waar mensen rechtop mogen staan en in vrijheid en vrede zullen leven.
In het oecumenisch leesrooster wordt er vanaf aankomende zondag tot aan Pinksteren een leesroute voorgesteld waarbij het boek Exodus ons de woorden aanreikt. Bevrijding, opstaan tot leven, Pascha = het passeren van de dood, de 40 dagen . . .waar mogelijk wil ik de komende weken Exodus gaan volgen. Marc Chagall heeft alles wat ik nu met woorden probeer te zeggen in bovenstaand schilderij bij elkaar gebracht: de lijdende Messias, het volk Israel, de doortocht naar nieuw leven. Vanmorgen lezen we Exodus 1, over de twee vroedvrouwen .De rabbijn Jonathan Sacks zegt: Deze twee vrouwen vertonen een morele moed die nationaliteit en ras overstijgt. In feite werd hen gevraagd een misdaad tegen de menselijkheid te begaan. Ze weigeren. Omdat ze ‘ontzag hadden voor God’. Wat een krachtig begin van een bevrijdingsboek!

Matthijs Glastra

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *