7-2-2020 ds. Matthijs Glastra


“daar waar vriendschap is en liefde

daar geeft God zijn zegen

zijn liefde en licht”

 

Verlangen naar elkaar (1)
We lezen zondag Psalm 133: “hoe goed is het, hoe heerlijk, als broeders samenkomen”.
Deze week begon op maandag met een foto van allemaal joodse orthodoxe broeders bij een begrafenis. En ik dacht: soms zijn er véél te veel broeders bij elkaar. Dit is véél te druk. Té veel is arrogant, is macht, is de regels aan de laars lappen.

Huub Oosterhuis leest deze psalm als een lied van verlangen, een droom en visioen dat het ons ‘ooit eens zal lukken om als mensen samen te leven, leven te delen, broers en zussen, één mensenfamilie’. Het is een klein psalmpje van hoop, een wolkje dat alvast onze wereld binnendrijft. Want broers komen in de bijbel niet zo vaak samen. Broers hebben het vanaf het begin af aan moeilijk met elkaar. Bij de eerste broers die we tegenkomen gaat het over doodslag. Over het stelen van de zegen. Over elkaar bedriegen. Dat is de vraag die vanaf het begin van de bijbel met ons meetrekt: zal er ooit een broeder zijn die de ander tot zegen is? Waar ben jij, broeder Messias? Daarvan zingen de pelgrims en de gelovigen van en gelukkig zingen in dat bijbels koor niet enkel de mannenbroeders.

Verlangen naar elkaar (2)
De olie uit deze psalm maakt Gods liefde en trouw zichtbaar, voelbaar, je kunt het ruiken. Het daalt en drupt heel, heel langzaam en traag, zachtjes genietend, ons leven binnen. Deze zondag is het  ‘de eerste zondag van de maand’, dat zou een viering van Schrift en Tafel zijn. Zo lang we elkaar niet samen kunnen ontmoeten gaan we dat niet ‘een beetje ’ doen – dat blijft iets waarnaar we uit blijven kijken. Wat wij nu missen – daarnaar blijven wij verlangen en dat zullen we elke eerste zondag van de maand blijven doen door een kaars aan te steken. Zoals brood en beker gedeeld worden, delen wij dit extra licht en mogen ons daarin verbonden voelen. En als we op dat moment thuis een kaars ontsteken mag dat een zichtbaar en voelbaar teken zijn. Op de achtergrond zal dan klinken “Ubi caritas et amor, Deus ibi est” van Sela. Daar waar vriendschap is en liefde, daar is God.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *