4-4-2021 Pasen 10.00 uur


“Wees Gij mijn toevlucht de komende nacht” (lied 263) is een avondlied. Het lied is een traditionele Ierse hymne en dateert uit de achtste eeuw. De tekst wordt toegeschreven aan de Ierse kloosterbroeder Dallán Forgaill uit de zesde eeuw en wordt nog steeds gezongen in de Ierse kloosters.
Dit avondlied is voor mij een ontroerend paaslied. Al eeuwenlang zingen mensen dit lied als het donker wordt in hun leven. Bij verdriet en pijn, bij dood en verlies. Blijven mensen geloven in een nieuwe morgen , in Liefde die blijft. Jij die blijft, het duister voorbij. De Engelse tekst is “Be Thou My Vision” en deze werd gecombineerd met de melodie van de Ierse traditional Slane (prachtige (kerk)muziek!!) . Het lied staat o.a. op het  album “Hymns to the Silence” van de popzanger Van Morrisson.

Dankjewel God. Voor Jezus. Voor (bescherm) engelen die met ons meereizen. Voor liefde en licht. Voor leven. U zij de glorie! Tobias wordt de hele reis niet alleen begeleid door een engel , maar ook door zijn hondje. Op bijna alle afbeeldingen die er bij dit boek zijn gemaakt zien we dat hondje terugkeren. Mensen laten je vaak in de steek, maar een hond blijft je altijd trouw. In het Limburgse Wahlwiller hangt de kruisweg van Aad de Haas. Niet 14 staties, maar twee extra. Eén aan het begin en één aan het eind.

Aan het begin: het verraad van Judas, wij mensen laten Jezus in de steek. Aan het eind: de opgestane Jezus, God laat ons leven niet in de steek. En door zijn kruisweg loopt er steeds dat hondje, ontroerend. Zo mogen wij vanuit Pasen verder reizen. Dat er op onze stille Corona-reis toch steeds even mensen zijn. Soms een engel, of een hondje. Liederen die ons nieuwe kracht geven, de kracht van uw liefde!

Maar het gaat voorbij
en we gaan hier in zekere zin ook sterker uitkomen.
Wakker worden uit een boze slaap,
opstaan en werken aan een droom.
Verlangen van al zo lang
aan het licht laten komen.
Licht dat voor het oprapen ligt.
We dragen het met ons mee, in ons…
en in het donker priemt het door een kiertje,
wordt het zichtbaar in wat je doet.
Vrienden en geliefden op anderhalf meter afstand houden?
Sommigen waren nog nooit zo dichtbij, zo na aan het hart.

We wensen elkaar gezegende Paasdagen !

Matthijs Glastra

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *