1-8-2021 ds. Jac Franken


Over Slavernij

Zondag 1 augustus 2021 – aanvang 10.00 u
Op deze zondag lezen we teksten uit de bijbel die gaan over slavernij.
De bevrijding van het nageslacht van aartsvader Jacob uit de slavernij in Egypte, inmiddels ongeveer 3000 jaar geleden is nog steeds het grote feest in de joodse traditie. Gedenken dat ‘wij’ ooit slaaf waren en bevrijd zijn. Nooit meer slavernij….
Het is niet de bestemming van de mens om slaaf te zijn, maar om vrij te zijn.
Dat is de inzet van het gedenken.
Tegelijk zien we in de bijbel dat slavernij als een maatschappelijk gegeven wordt gezien. Er zijn wel wetten en voorschriften die er op gericht zijn dat slaven goed behandeld moeten worden. Maar eveneens wetten die  het straffen en slaan van slaven toestaan. Ook Jezus en zijn leerlingen en de brievenschrijvers Paulus en Petrus gaan er van uit dat het een maatschappelijke werkelijkheid is zonder die te veroordelen. De kerkvaders zoals Augustinus, Thomas en Calvijn deden niet anders.
In de 16e eeuw kwam daar tegelijk met de koloniale handel het giftige element van racisme bij waarin vooral de zwarte mensen tot slaaf werden gemaakt.
De kerken hebben daarvan pas in de 19e eeuw afstand genomen.
Met de kennis van nu lezen we deze teksten uit de bijbel en het kerkelijk gebruik daarvan met verbijstering.
En wij richten ons op ons eigen heden waarin nog zoveel mensen tot slaaf worden gemaakt, vooral kinderen en vrouwen. Zij worden onder bedreiging van geweld gedwongen te werken, ontvangen daarvoor geen loon en hebben niet de vrijheid om uit de situatie te stappen.
Gedenken roept ons om ook hier en nu ons in te zetten voor de vrijheid van deze mensen.

ds. Jac Franken

 

De dienst is te beluisteren via www.kerkdienstgemist.nl op de computer. Luistert of kijkt u via een tablet of telefoon, dan moet u eerst de app van kerkdienst gemist op uw toestel zetten. Daarna kunt u Huissen als voorkeurskerk instellen.
U kunt ook via www.pknhuissen.nl, uitzending.met beeld, de dienst volgen

  

 

 

 

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *