31-10-2021 ds. Matthijs Glastra


Hervormingsdag.

De kerkmusicus Hanna Rijken organiseert in Utrecht de Choral Evensong , Herman Finkers reist met zijn Missa in Mysterium  (een heilige mis, mét eucharistie en alles in het Latijn) door heel Nederland. En beiden trekken volle kerken.
Hanna Rijken , afkomstig uit de protestantse traditie, concludeerde onlangs in een onderzoek dat de Reformatie op het gebied van liturgie een kaalslag is geweest. Kaarsen, gewaden, rituelen, stilte, koorzang – alles vloog er  uit. Nu happen mensen naar de lucht die er destijds uit geperst is.  De  evensong wordt grotendeels gezongen in het oude Engels van het Book of Common Prayer uit 1662. En ook ontdekte zij: bezoekers zingen het liefst in een niet-volkstaal. Waar in de protestantse traditie het zo vaak gaat over ‘‘begrijpen wat het betekent’’, kwam naar voren  dat men helemaal niet snakt begrijpelijkheid, maar naar een heilige taal om het heilige te benaderen. Herman Finkers: ‘Het lijkt op het verhaal van Mozes, die bij het brandende braambos zijn schoenen uittrekt. Het heilige in je eigen taal benaderen is te rechtstreeks.’
Zondag is het 31 oktober, Hervormingsdag. We lezen twee verhalen uit Exodus 3 en 34 over ontmoetingen van Mozes met de Eeuwige. Vuur dat niet verteert, zijn gezicht gaat er zó van glanzen dat Mozes het bedekt met een doek. Op een oude Spaanse afbeelding trekt hij zijn zwarte kousen uit , voor velen hét beeld van een strak en zuinig protestantisme. Een viering op Hervormingsdag : happen naar lucht en licht en levensadem.

Matthijs Glastra

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *