7-11-2021 Gedachteniszondag


Zondag 7 november – Gedachteniszondag – Open Kerk
’s Morgens om 10.00 uur is er de gedachtenisviering m.m.v. de cantorij. ’s Middags is de kerk open van 16.00 – 18.00 uur. Om een kaarsje te branden. Stil te zijn. Een kopje koffie of thee te drinken. Om 17.30 uur sluiten we de middag af met een kort avondgebed, waarna je nog even kunt blijven.

“De dood van Mozes”, een schilderij van Jeltje Hoogenkamp uit het boekje “Bonhoeffer 75”.

Zondag zullen we in de gedachtenisviering Deuteronomium 34 lezen.
Mozes gaat de berg op, alleen, om te sterven. Op de drempel van het beloofde land vindt zijn levensweg een einde. Mozes sterft en God begraaft hem  in een vallei – ‘en niemand weet waar zijn graf is’. Mozes is niet aanwijsbaar dood. Wie hem zoekt, zal hem niet vinden in een graf. Dat raakt elk jaar opnieuw: wij kunnen en willen onze overleden geliefden gedenken in een viering, bij een graf, een foto of bijzondere plek of herinnering – en tóch vinden we daar niet wie iemand werkelijk was! De werkelijke ontmoeting, over de dood heen, vindt het vaakste plaats in ons eigen dagelijks leven.

Bonhoeffer & Mozes – iemand schreef bij dit schilderij: ik zie een beweging in het beeld van links naar rechts. Het rood van de pijn die Mozes geleden heeft, het gemor en ontevredenheid van het volk. Van de kerk in nazi-tijd. Maar net zo veel: het rood van de liefde voor het volk, voor de kerk. Dan is daar die berg die je draagt, geel, licht. En al dat groen en blauw, hoop en nieuw leven. God. Liefde die leven(d) blijft.

Matthijs Glastra

 

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *