25 en 26-12-2021 Kerst, ds. Matthijs Glastra


Ik lees in de Volkskrant een column over kerst. Er wordt sterk stilgestaan bij het grote gemis van heel veel mensen om voor de tweede keer in successie niet een nachtdienst of -mis te kunnen bijwonen. Kerkgangers en ongelovigen – en alle Nederlanders daartussen in – voelen zich beroofd van een dierbaar ritueel dat warme herinneringen aan vroeger oproept. Een moment van bezinning dat voorziet in een behoefte aan gemeenschappelijkheid , een universele vredesboodschap op de drempel van een nieuw jaar. Een ritueel gevuld met het kerstverhaal, de kribbe, een kindje en de  ster dat ons nog steeds blijft aanspreken.  Het is en blijft ‘een goed verhaal zo aan het einde van het jaar’. Een diep vertrouwen dat God in het licht ons nabij is in een wereld die donker kan zijn. Zouden we het ook zo missen als kerstmis in een ander jaargetijde zou worden gevierd? Waaruit bestaat dat kerstgevoel, waar komt het vandaan ?

Kerst is voor velen minder diep verworteld in de christelijke geloofsleer dan de andere grote feesten en het is daardoor ook gevoeliger gebleken voor secularisering. De zon die terugkeert, een kind dat geboren wordt, licht in het donker  – dat zijn thema’s die zich ook in niet-christelijke taal laten verwoorden en ervaren. Niet alleen God en mens verbinden zich met kerst, daarin voel je ook hoe  geloven en wereld in elkaar overlopen en aanspreken. Misschien is die mix van verhalen en die open traditie wel de kracht en populariteit van kerst. En blijft daarin het appel aan kerken: het is goed om bij jullie de wortels van dit Christus-feest te mogen horen en vieren. Wat jammer . . . .

Het is jammer dat we Kerst niet fysiek samen kunnen vieren. Ik weet hoe er naar uit is gezien. Mensen ontmoeten, licht, warmte. Het is net iets te alleen, te beperkt, te veel leven met de rem erop. Ik hoop dat we op afstand tóch elkaar nabij weten en dat ook mogen ervaren. En heel bijzonder dat Maddie Geers op Tweede Kerstdag gedoopt zal worden. We wensen elkaar fijne kerstdagen toe – vrede en alle goeds.

Matthijs Glastra

Online viering op kerstmorgen en tweede kerstdag: 10 uur via kerkdienstgemist.nl

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *