2-1-2022 ds. Matthijs Glastra


En op de 8e dag vieren Jozef en Maria geen Nieuwjaar, maar gaan ze naar de tempel om Jezus te laten besnijden. Een diepgeworteld religieus ritueel, steeds maar weer hetzelfde, steeds de herhaling van geslacht op geslacht. Het lijkt bijna het ritme van de tijd wel: van jaar op jaar herhalen de dingen zich.

In dit ritueel van de besnijdenis wordt het leven van mensen met God verbonden. Goden maken afspraken, roepen op tot gehoorzaamheid, zijn hulpjes in nood …we kunnen de rij zo lang maken als we willen. Er zijn zoveel godjes en goden die aanbeden willen worden, waar het om de godheid draait.  De God van Israël wil dat niet – hij wil een verbond sluiten. Ik kan en wil niet in mijn eentje God zijn. Ik geef jullie de sabbat als teken van het verbond én de besnijdenis. En in Jezus’ geboorte wordt dat op een nieuwe manier verbonden.

Dat wensen we elkaar toe: dat we in deze wereld zullen leven in verbinding met elkaar, met de verhalen van geloof hoop en liefde . Anno Domini 2022. Met zorg voor traditie en rituelen, open voor alles wat er om ons heen gebeurt. Een gezegend jaar gewenst, verbonden met elkaar. Nu nog veel te veel op afstand, ieder in zijn/haar eigen huisje, maar straks ook weer met elkaar.

Matthijs Glastra
Online viering via kerkdienstgemist.nl

 

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *