Zo 16 september ds. Matthijs Glastra


Zeg nooit ‘nooit’! Zeg dus nooit in een gesprek: jij doet ook altijd (!) alles (!) weer (!) …dat worden zulke massieve absolute gesloten uitspraken, daar kan niets en niemand meer tegen op.
Wat moeten wij vanmorgen met de woorden van Jezus. ‘Alles is mogelijk voor wie gelooft’. Wat betekent dat als het gaat om ziekte, natuurrampen, oorlogen, ruzies tussen mensen? Zo’n uitspraak – dat gaat fout als je dat letterlijk gaat nemen.
Maar hoe dan wel? Het heeft met de interpretatie van dat woordje ‘alles’ te maken. Verwijst dat naar het eindproduct, een totale verbetering en verandering? Of zou ik het ook mogen betrekken op wat onderweg met mensen kan gebeuren? Dat in een groot conflict of worsteling soms één klein woord, één gebaar, één glimlach alles openbreekt? Dat kleine dingen groots en alles-betekenend kunnen zijn.

Ik moet denken aan een oude tekst over onze menselijke mogelijkheden, ons geloven en ons vertrouwen.
“God geve mij de kalmte om de dingen te aanvaarden waarin ik niets kan veranderen;  de moed om de dingen te veranderen die ik kan veranderen; en de wijsheid om te allen tijde het verschil tussen beide te zien.”
Een kleine tekst die alles zegt! Die eeuwen door resoneert. In bijeenkomsten van Anonieme Alcoholisten en zelfhulpgroepen. In oude Joodse filosofie en bij boeddhistische geleerden. Bij de Duitse theoloog Niebuhr die het sinds 1934 steeds in zijn preken liet terugkeren. En bij ons in Huissen als we zondag Marcus 9: 14-29 lezen!

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *