20-6-2021 pastor Ineke van Cuijk


Deze zondag is pastor Ineke van Cuijk voorganger. Viering bijwonen? Geef je dan op via aanmelden@pknhuissen.nl (i.v.m. coronamaatregelen noodzakelijk). Viering bekijken kan via kerkdienstgemist.nl of via deze website (viering, uitzending met beeld).

Inleiding PKN i.v.m. viering op 20 juni 2021

In een van de boekjes van Huub Oosterhuis ‘Hoe ver is de nacht’ uit 1974 staat de tekst/lied/gedicht ‘Soms breekt uw licht door ….onstuitbaar……..’ Daar moest ik van de week aan denken toen ik zo bezig was rond de lezing van vandaag. Het boek Job is een bijzonder boek, zoals alle boeken van de Bijbel!! Het wordt een van de hoogtepunten van de wereldliteratuur genoemd. En de een vindt het prachtig en een ander verguist het. Ik herinner me nog de verontwaardiging van iemand, ooit in een gespreksgroep, ‘wat is dat voor een God die een soort van weddenschap afsluit met de duivel om een van zijn mensen op de proef te stellen!’ Het is een eeuwenoud gegeven: de vraag naar de zin van het lijden en de rol van God daarin. Het boek Job is heel systematisch opgebouwd met de beproeving van Job, zijn klacht en de drie betogen van zijn vrienden Elifaz, Bildad en Sofar en iedere keer Jobs antwoord op dat betoog. De perikoop van vandaag is genomen uit het slot van het laatste betoog van Job.

Soms kan het gebeuren dat in de diepste duisternis een flard van een lied kan klinken: ‘soms breekt uw licht door, onstuitbaar…..Gedenk de mens…….die genoemd wordt uw licht…..die moet leven in de schaduw van dood’…..

Er is geen eensluidend antwoord op de vraag naar de zin van het lijden, dat hoef ik u ook niet te vertellen. Wij weten allemaal uit onze eigen leven, dichtbij en ver weg, dat wij leven in de gebrokenheid van het bestaan. Vaak is het de kunst om het uit te houden in die moeilijke periodes en wat ons Christen kan helpen zijn de verhalen zoals die van Job, dat kunnen liederen zijn, gedichten en psalmen waarin het hele leven voorbij komt. En voor vandaag staat psalm 107 voorgeschreven. We zongen al twee coupletten van deze psalm. En ik wil u graag meegeven een hertaling van Hans Bouma uit het boekje ‘In de schaduw van de psalmen’:

Mensen levend en wel.
Hoe machtig God is Hij. God zo aanbiddelijk, God zo lofwaardig.
Zwerf je wanhopig rond, je wereld een woestijn, geen water, geen brood –
Hij zoekt je op, gaat je baanbrekend voor, geeft je een nieuw bestaan.
Hoe machtig is God.
Bundel licht, in het diepste duister. Hand die je opricht.
Lig je zieltogend neer –  adem die je geneest.
Je bent op zee. Een vernietigende storm. Geen haven in zicht.
Weer is Hij je God. Strijkt golven glad. Behouden kom je thuis.
Hoe machtig is Hij. Een God, die mensen wil. Mensen levend en wel.

Ineke van Cuijk OP

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *