27-2-2022 ds. Matthijs Glastra


“Don’t build your house on a sandy-sand”. Zo klinkt de Engelse versie van het Bijbelgedeelte voor deze zondag (Lucas 6: 36 – 49).  Zou Joe Biden zo iets tegen Vladimir Poetin hebben gezegd?
‘Pas op , ik waarschuw je – wie zijn politiek op oorlog, brute macht  en agressie bouwt gaat ten onder. Dat houdt geen stand Vladimir !’  Het is vreselijk wat er in Oekraine gebeurd. Een wereldorde gebouwd op het respekt voor afspraken en elkaars grenzen wordt nu door gewelddadig optreden weggesleurd.

Huizen die instorten , we zien het bijna elke dag. Door natuurgeweld. Door oorlogsgeweld.  Wat storten er veel huizen in. Wat worden daarin veel levens meegesleurd.  Daarnaast is zo’n huis een beeld van veel menselijk leed en verdriet: dat je iets of iemand gebouwd hebt , wat opeens verdwijnen kan. Lucas betrekt het beeld vooral op woorden horen….zonder dat ze een bodem vinden in het doen. Woorden zonder de vaste grond van het doen zijn te vluchtig, waaien weg in de stroom van alledag. En kijk dan alsjeblieft niet eerst naar al die anderen om jou heen, maar begin bij jezelf.  Eerst maar eens proberen die balk in mijn eigen oog . . .

Matthijs Glastra

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *